Luni, 26.05.2025. De ce religia merge bine cu conspirația? Greu cu eficiența pe vremea de afară!...
A plouat bacovian ieri și, dacă prognoza se respectă, acest tablou va continua cam toată săptămâna. Și nu știu la alții, dar mie îmi cade cerul în astfel de zile, strivindu-mă sub greutatea melancoliei, a griului din suflet care se amestecă cu cel de afară și a fricilor care ies la iveală! Nu mai am chef de scris, de citit, de învățat sau muncit, ci viața se amestecă în momente fără sens și speranțe deșarte…
Dar nu, nu las emoțiile să domine, trag de mine și mai fac câte ceva, deși clar cu eficiența melcului. Așa că am reușit ieri și să citesc și să stau cu nepoțica, și să mă văd cu un prieten de care nu mai știam mai nimic și să scriu un eseu pentru o materie la facultate, dar și să lucrez puțin, chiar dacă a fost duminică. Deci, uneori, când tragi de tine, merge.
Și am publicat și ultimul episod pe YouTube, alt material nu mai am curând, deci bucurați-vă de el, că e cu soare mai din primăvară, când vremea a fost mai prietenoasă cu noi:
Rămân uimit de tot ce văd pe Marele Internet, de la noi oamenii pornind. Am mai zis că nu sunt fanul „dezprietenirii” pe rețelele sociale, însă ieri am mai făcut puțină curățenie, că nu se mai poate. Adică una este divergența de opinii, alta este manipularea ordinală, fără scrupule! La cineva am văzut o poză cu ND făcând cu mâna de la balcon interpretat ca salutul nazist - imediat am căutat o filmare, se vedea clar din video că nu e nicio asociere acolo și…atât. Am vrut să îi dau link-ul celui care a postat, dar m-am oprit, că e clar că nu are niciun sens - dacă pentru el orice ridicare de mână e salut nazist (cu excepția celei a lui Elon Musk, sigur), am vreo șansă să îl conving cu realitatea? Așa că l-am scos din listă și mi-am văzut de drum…
Dar am mai dat peste cineva: un text care acuza fraudarea alegerilor, direct prin programul de monitorizare, anularea din iarnă fiind făcută tocmai fiindcă nu avea sistemul programul gata! Evident, am mai zis-o, anularea alegerilor e cea mai mare mizerie pe care Statul Român a făcut-o în ultimii 35 de ani, nu ca rezultate, ci ca impact în percepția generală a oamenilor - votul e sfânt, așa prost cum e el, cum să te atingi de ce are poporul acesta mai sfânt? Deci, în lipsa explicațiilor clare - care nu cred că vor veni - oamenii au tot dreptul să fie sceptici, dar de la asta până la a acuza orice rezultat care nu convine că este furt, ar trebui să implice un drum mai lung. Ceea ce nu e cazul, totul e alb și negru, ei și noi, deci dacă nu e ca noi, alb, clar e negru, ca ei! Deci încă o persoană pe care nu o mai urmăresc…
Și mă amuză tare, deși mă și întristează și mă sperie, ușurința cu care credem noi că ne prindem de cum ne manipulează și conduc ceilalți. Că vaccinul are cip sau nu știu ce substanțe să ne omoare, că se dă cu „praf saharian” prin atmosferă ca să ne îmbolnăvim, că tehnologia HARP evident e contra noastră, că alegerile s-au furat etc - oameni buni, dacă cineva voia cu adevărat să facă astfel de operațiuni, credeți că aveau scăpări ca să vă prindeți voi? Există atâtea metode subtile și neinvazive, atâtea substanțe incolore, inspide, inodore care pot să dăuneze, atâta forță în sistemele politice și economice că pot distruge omenirea la o simplă apăsare de buton! Deci, vă rog eu, mai multă modestie în interpretarea lumii, că nu sunteți voi puținii aleși care v-ați prins cum stă treaba și restul proști, bine?
Din ce am văzut, există o asociere observațională evidentă între persoanele religioase/credincioase și cele care merg pe mâna conspirațiilor. Nu zic că am dreptate, ridic doar o temă de gândire: de ce oamenii religioși sunt atât de susceptibili la a accepta și promova explicații despre lume atât de puțin probabile și fanteziste? Nu cumva religia te programează să vezi realitatea simplificat și SF, eliminând complexitatea și distincția între PROBABIL și POSIBIL? Adică nu cumva religia îți formează mintea pe câteva borne aleatorii ale istoriei și realității, iar restul este ignorat, ca fiind neimportant, deși nu e deloc astfel? Că la fel e la conspirații: se aleg câteva elemente care sunt repetate ca o mantră, până când lumea nu mai poate fi privită altfel. Și, la fel ca în domeniul religios, argumentele raționale și testarea afirmațiilor în mod empiric nu aduc o diminuare a încrederii ci, paradoxal, o întărire a poziției!
De gândit, zic eu. Mai ales că mi-am luat aceste întrebări de la mine, că-s crescut și eu în mediu religios tare, iar desprinderea nu vă pot explica cât de dificilă este…
Cred ca ți-ar trebui un restaurant/cafenea:)))! N-ai avea timp nici sa mori:)! Cu restul, esti prea complicat:)!